Zeilschool Nannewiid
voor jouw te gekke zeilweek        

Historie

Zeilschool Nannewiid bestaat al vele jaren. Sjoukje en Martin Vlig hebben al deze tijd de zeillessen op het Nannewiid verzorgd. Dit deden ze onder de naam van Recreatiecentrum Nannewiid. Na een aantal jaar als instructeur geven ze mij de kans om dit voort te zetten.

Syb 

Zelf heb ik ook op het Nannewiid in de optimist leren zeilen. Ik ben 20 jaar en heel mijn leven actief met zeilen zowel op grote als op kleine zeilboten. Ik ben vaak op de Friese meren en de Waddenzee te vinden, maar kinderen wat leren vind ik het leukst. Mijn andere passie is voetballen en ik geef hier al 5 jaar voetbaltraining.

  • IMG_2016
  • IMG_7356


Ervaringen 

Ervaringen van eerdere cursisten

Eric heeft heel erg genoten in de zeilweek. Elke middag ging hij weer enthousiast aan de slag. 
-
Familie Salverda 

Leuke, enthousiaste instuctueurs, veel lol en gezelligheid en goed leren zeilen. Het enige minpuntje is dat het zo kort duurde, ik wil volgend jaar weer.
-Arent

Zeilschool Nannewiid is een leuke en een unieke plek om te leren zeilen. De optimist is dan ook de geschikte boot om mee te starten.
-Pelle 

Zie je ook altijd die vrolijke zeiltjes op het Friese Nannewiid? Dat klopt! Dit is voor alle kids die aan het zeilen willen proeven. Hier ben ikzelf ook begonnen.
-Mees (nu actief in de 49er) 

 Mijn dochter heeft genoten van de prachtige zeilweek! Goed geregeld, top!!
- Ietsje Fennik moeder van Ina

Bedankt voor de geweldige zeilweek Syb en Atze. Jullie hebben het geweldig gedaan. Wat vonden onze jongens het leuk. Jullie hebben ze goed leren zeilen en bovenal is er in en tussen de lessen veel plezier gemaakt. De week werd afgesloten met een prachtig, persoonlijk certificaat. De kans is heel groot dat jullie onze jongens volgend jaar terug zien!
- Familie Visser

 Wat een mooie plek om te starten met zeilen.  Kleinschalig, laagdrempelig met enthousiaste mensen was ik naar op zoek en jullie sluiten hier helemaal op aan. Robbin heeft een fantastische week gehad en kon niet wachten om weer te gaan zeilen. De certificaten met de persoonlijke toelichting vind ik een geweldig idee. Zo ontzettend leuk om dit terug te lezen en als herinnering voor later. Hij heeft volop en intens genoten van alles. Volgend jaar weer 🙂
- Mirjam moeder van Robbin

Wat een fantastische week heeft onze zoon gehad! Hij vond het eerst een beetje spannend, maar hij heeft door de goede begeleiding en instructies een hele mooie zeilweek gehad. Leerzaam en een genot op het water.
-Gea moeder van JarnoDruk op de knop voor het artikel in de LC
Lees Hierbij het gave stuk in Groot Heerenveen.

OUDEHASKE - Ook deze zomer zullen er weer de gekleurde zeiltjes van de Optimisten te zien zijn op het Nannewiid. Syb van den Beuken, achttien jaar, was van mening dat het beeld van de kleine zeilbootjes op het water bij Oudehaske niet mocht verdwijnen. Dit dreigde te gebeuren nadat het Recreatiecentrum aan het Nannewiid had aangegeven te stoppen met de zeilschool activiteiten. Al twee jaar was Syb instructeur bij deze zeilschool, echter deze zomer leek het allemaal op te houden.


,,Dan moet ik het zelf doen'' was zijn eerste gedachte. Met het VWO diploma net in de achterzak is de volgende studie Bedrijfskunde in Groningen. ,,En wat is er nu mooier omdat alvast met een klein bedrijfje te oefenen in praktijk'', zegt de jonge ondernemer.

Hij vervolgt: ,,Ook in deze coronatijd komt er heel veel kijken bij het opstarten van een zeilschool. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, afspraken maken over aangifte van BTW met de Belastingdienst en het zorgen voor een goede verzekering waren een paar van de administratieve klussen. Daar heb je als net geslaagde VWO leerling niet veel kaas van gegeten.''

Publiciteit maken spreekt vaak veel meer aan, want natuurlijk kan de zeilschool niet zonder cursisten. ,,Een eigen webpagina is een vereiste, maar als die maar niet op Google terugkomt, dan ben je veel met een helpdesk aan het bellen. Gelukkig stroomden, nadat de site eindelijk online stond, al snel de eerste inschrijvingen binnen.'' De instructeurs komen, zo zegt Syb, uiteraard zoveel mogelijk uit het dorp of de directe omgeving. Ze zijn gewend om aan kinderen les te geven.

Nannewiid en Optimist ideaal
Door de kleinschaligheid en geringe diepte is het Nannewiid een ideale plaats om te beginnen met zeilen. Daarnaast is de Optimist een zeer populair klein, beetje vierkant, zeilbootje met alleen een grootzeil. ,,Het type dat ideaal voor kinderen is om zeilen in te leren.'' Uiteraard krijgen alle Optimisten door de nieuwe eigenaar een grondige inspectie en moet er zeker nog wat geklust worden. Niet alle twaalf bootjes zijn al vaarklaar. Gelukkig krijgt hij veel medewerking van de oude eigenaren van recreatiecentrum Nannewiid. Zo worden langzaam de contouren van een echt bedrijf zichtbaar en wordt “Sylen mei Syb” deze zomer gerealiseerd.

De zeilschool richt zich op kinderen van 8 tot en met 12 jaar, die kennis willen maken met zeilen. Er zijn twee blokken, de ochtend of de middag. Meer informatie is te vinden op www.zeilschoolnannewiid.nlWhatsApp Image 2022-03-15 at 13.36.08
WhatsApp Image 2022-03-15 at 13.36.08
WhatsApp Image 2022-03-15 at 13.36.10 (1)
WhatsApp Image 2022-03-15 at 13.36.10 (1)
WhatsApp Image 2022-03-15 at 13.36.09
WhatsApp Image 2022-03-15 at 13.36.09
WhatsApp Image 2022-03-15 at 13.36.10
WhatsApp Image 2022-03-15 at 13.36.10
Zeilen op het Nannewiid
Zeilen op het Nannewiid
test afbeelding
test afbeelding


Zeilen op het Nannewiid

De meeste tieners hebben een baantje als vakkenvuller of in de horeca. Maar dat kan ook anders dacht examenscholier Syb van den Beuken (18) uit Oudehaske. Hij runt zijn eigen zeilschool bij het Nannewiid.
Het vwo-diploma heeft Syb van den Beuken deze week net gehaald. De blik kan nu volledig op de zomervakantie. Vanaf 10 juli gaat hij vijf weken lang zeilles geven aan kinderen. ,,Gezelligheid en zeilen, daar gaat het bij de zeilschool om”, zegt hij.
„Vorig jaar hoorde ik dat de eigenaren van de zeilschool op zoek waren naar iemand die het bedrijf wilde overnemen”, vertelt Van den Beuken op het strandje aan de Badweg bij het Nannewiid. „Ik heb twee jaar als instructeur bij de zeilschool gewerkt en had direct interesse. Zij gunden het mij gelukkig ook.”
Ondernemer
Voordat de eerste zeilboot in het water kon, moest hij nog heel wat regelen. „Verzekeringen uitzoeken, inschrijven bij de Kamer van Koophandel én het contact met de ouders van de kinderen regelen.” Gelukkig is dat voor Van den Beuken geen straf. ,,Ik vind het ondernemen juist heel leuk. Na de zomer begin ik daarom ook met een studie Bedrijfskunde in Groningen.”
De pr doet hij ook helemaal zelf. ,,Ik heb een eigen website gebouwd en promoot de zeilschool ook via Facebook en Instagram.” De inspanningen werpen zijn vruchten af. ,,We hebben inmiddels al tientallen aanmeldingen binnengekregen”, vertelt hij trots. ,,Maar er kunnen natuurlijk altijd kinderen bij.”
De zeilschool richt zich voornamelijk op kinderen tussen de acht en twaalf jaar en dat heeft een praktische reden, vertelt hij. ,,De zeilbootjes zijn het beste geschikt voor die leeftijd, anders moet je de hele tijd bukken voor de giek.”
Gemoedelijk
„Wij zijn anders dan normale zeilscholen”, benadrukt Van den Beuken ,,Hier zeil je alleen in de ochtend of middag en blijf je niet slapen zoals bij een zeilkamp.” Juist dat gemoedelijke geeft volgens hem wat extra’s.
,,Vooral kinderen uit de regio of gasten van de camping volgen zeilles bij de zeilschool”, zegt hij. „Sommige kinderen hebben nog nooit in een zeilboot gezeten en dan is het fantastisch wanneer ze na vijf dagen al echt een beetje kunnen zeilen.”
Zeilschool Nannewiid is alleen geopend in de zomervakantie. Van week 28 tot en met week 32 kunnen kinderen van 8 tot en met 12 jaar zeilles volgen.


Disclaimer

Zeilschool Nannewiid besteedt veel zorg aan de betrouwbaarheid en actualiteit van alle gepubliceerde data. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Zeilschool Nannewiid is derhalve niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan het verspreiden van de informatie via internet alsmede technische storingen. Prijswijzigingen onder voorbehoud.